Edelweis

En plante med historie – Edelweiss

I hagen vokser det en plante med historie. Planten vokser naturlig i høyfjellet i Mellom Europa og den er avbildet på sedler og mynter i flere land i Europa, og ikke minst er den kjent fra scenen og filmen. Planten heter Leontopodium alpinum – Løvens pote, og den kalles Edelweiss. Andre navn som er brukt på planten er Chatzen-Talpen  – Kattepoter og Wullbluomen – Ullblomst.

Edelweis er en kortlivet staude, ca. 25 cm høy og den er enkel å drive fra frø. Hos meg vokser den villig, så får vi se hvor villig den er til å spre seg, så jeg kan bruke den som en bunndekker. Blomstene og bladene er dekket med ullhår for å beskytte mot kulde og kraftig solstråling på de naturlig voksestedene – høyt til fjells i Alpene. Edelweiss regnes som en truet art i de fleste land hvor den vokser vilt.

Edelweiss
Edelweiss

Planten er brukt som symbol i flere sammenhenger, og er ikke minst kjent fra musikalen Sound of Music. I filmatiseringen synger Julie Andrews sangen Edelweiss.

Legg igjen en kommentar