Siden sist

2016 var et merkelig år. For første gang i mitt liv stod jeg uten jobb. Krisen i oljeindustrien gjorde at jeg jeg tidlig på våren fikk altfor god tid. Etter å ha malt huset tenkte jeg at hagen kunne få et løft.

Hver dag startet med å tråle Finn.no, Linkedin.com og andre steder hvor en kan finne ledige stillinger. Utpå formiddagen, etter at et par,tre søknader var sendt avgårde, var det ut i hagen og jobbe. Pallekarmer ble kjøpt inn og det ble flere turer med tilhenger til Grønmo for å kjøpe kompost.

Og resultatet ble over all forventning. Både hagearbeid og jobbsøknad gikk som en drøm, og utpå senhøsten fikk jeg tilbud om ny jobb, med oppstart 1.1.2017.

Januar kom og jeg startet i ny jobb. Skiføret i vinter var mer en begredelig så det ble ingen skitur i marka. Jobben tok mesteparten av tiden, ikke unaturlig at en legger all sin sjel i en jobb.

Resultatet ble desto verre. I midten av februar fikk jeg påvist et hjerteinfarkt og det bar rett til Ullevål Sykehus for overhaling.

Etterhvert har jeg fått innlagt fire små rør i kransarteriene, og en god coctail av medisiner inntas daglig.

Hagearbeidet har nå blitt enda viktigere.

Begynnelsen

For 15 år siden overtok vi en hage med en lang historie. De tidligere eierne hadde hatt et stort staudebed og frukttrær. Men etterhvert hadde dette forfalt og staudene var ikke vedlikeholdt godt nok. Og siden vi hadde små barn prioriterte vi grønn plen – masse grønn plen.

Det første vi gjorde var å fjerne to grantrær som var i ferd med å ta over hele hagen. Den ene var en edelgran som stengte utkjørselen og hadde bestemt seg for å spre røttene gjennom asfalten.
Deretter fjernet vi deler av berberis hekken og plantet gul bambus.

Staudebeddet har vi vedlikeholdt og fylt med nye stauder. Bambushekken har trivdes godt og er nå fyldig og grønn hele året.

 

Osteospermum
African sunset

I 2015 bygde vi om oppkjørselen og la gatestein.
Siden deler av plenen gikk dukken så spadde vi opp
og lagde to bed for sommerblomster.

I det ene stod det først masse Osteospermun ‘African Sun’.
Deretter satte vi ut mengder med Cactus Dahlia som stod helt til frosten kom.    

         

Blue knoll
Blue knoll

 Vi forsøkte oss også med Heteropappus meyendorfii – ‘Blue Knoll’.
Denne planten ligner krysantemum og skal kunne overleve som staude – US Hardy Zone 2. Nå i begynnelsen av mai er det fortsatt ingen tegn på vekst.

I år skal vi utvide enda mer, og har kjøpt pallekarmer. Kål, stangselleri, squash og annet står klar i kjelleren og venter på at snøen skal forsvinne for godt.

Og hovedregelen er at alt som kan såes fra frø skal såes fra frø!!
Frøene kjøpes på nettet – både i europa og USA. Mesteparten kjøpes fra Thompson and Morgan.

I år har vi satset stort på Meconopsis – de vil nok ikke blomstre i år, men det er spennende å forsøke.

Og så forsøker vi oss på Lotus en gang til.

Så får vi se hvordan hagen utvikler seg – over tid. Instant gardening er ikke noe for oss.

Legg igjen en kommentar