Bier

Biene svermer

I mai skrev jeg at en av mine døtre hadde bestemt seg for å forsøke seg på birøkt. Når vi nå snart skriver 1 juli, er de snart fullbefarne birøktere og biene svermer.

I midten av mai lånte vi en tilhenger og reiste ut til Asker for å hente de første seks kubene de hadde bestilt. Mens regnet øste ned kjørte vi til Maridalen nord for Oslo sentrum med 200 000 bier i hengeren.

Bikubene på plass 16. mai

På et jordet som de låner av Oslo kommune plasserte de så ut kubene. Det var ikke mye liv i kubene, bortsett fra i en. Her var de antagelig litt hissigere enn i de andre, kanskje fordi sommeren ikke var kommet.

Birøkt om sommeren

Nå, 6 uker senere har de 6 kubene vokst til 11. Rett som det er dukker det opp en ny dronning og den gamle dronninga finner det for godt å ta med deler av bifolket på jakt etter en ny bolig. Da gjelder det å være på rett plass til rett tid og fange svermen og plassere den i en ny kube.

Bikubene er nå blitt til 11 stykker

Mengden honning i de enkelte kubene øker for hver dag, og det blir spennende å se hvor mange kilo de får utpå høsten.

Rammer med honning

Sist helg var vi på besøk og fikk se på livet på innsiden av kubene, og å lære om droner og hvordan en ser etter dronningceller med nye dronninger i.

Tett med bier på hver ramme - nederst til venstre er det to dronningceller
Rammer med honning

Legg igjen en kommentar