I en gammel bok står det : Det et menneske sår, skal det også høste. Og hvis en vil høste gode inntrykk og noe å spise utover året, må en starte tidlig.
Vi prøver så langt vi kan å unngå kjøpte planter i hagen, for meg har det gått en sport i å dyrke mest mulig selv.
På det samme sted i den gamle boken står det også : hvis en av dere blir grepet i et feiltrinn, må dere som har Ånden, hjelpe ham til rette.
Og her går jeg ofte feil – det er så altfor enkelt å bestille frø når det bare er et par klikk unna. Ambisjonene var å kjøpe mindre frø dette året enn i fjor.
Men som det står i en annen bok : gjort er gjort og spist er spist. Så da var det bare å begynne – fylle bokser med jord, åpne frøposene og fordele frø utover.
Noen planter har så lang vekstsesong at det holder ikke å starte såing i april-mai, frøene må i jorden i januar-februar. Så mange planter å velge blant Nå er naturen så viselig anlagt at det finnes mange forskjellige planter -eller som de kalles på latin eukaryote organismer.
I gruppen blomsterplanter finnes det 260 000 forskjellige arter. Et av problemene med å forsøke å så mange av disse i din egen kjeller, er de ikke vokser naturlig i en kjeller. Noen vokser i fjellsidene i Himalaya, noen i fjellområdene i Arizona og noen vokser naturlig i det sørlig afrika og noen frø må stratifiseres, det vil si at de må gjennom en kuldeperiode før de spirer. Riktig temperatur De fleste frø spirer best ved en bestemt temperatur. Så hvis du sår alletyper frø i det samme kjellerrommet, vil du med stor sannsynlighet ikke få alle til å spire.
I år har jeg sådd mange forskjellige typer Dahlia og de foretrekker mellom 20 og 25 grader for å spire, men jeg har også sådd Dahlia som spirer best mellom 15 og 20 grader.
Da jeg begynte å forstå dette fikk jeg større suksess med spiringen. Noen bokser blir derfor plassert i kjellerstuen hvor det er over 20 grader, mens de andre står i kjellerboden hvor jeg kan regulere temperaturen helt ned til 10 grader.
I tillegg er viktig å så i riktig dybde. Noen frø skal 1 til 2 cm ned i jorden, mens andre bare skal strøes utover jorden. Av den siste typen finner vi Lobelia. Lobelia har noen av de minste frøene – typisk er det 1000 til 1500 frø i en pose. Og de sår du ikke en og en for hånd.
Jeg liker også å forsøke meg på stauder. Både fordi det finnes så mange flotte stauder du ikke får kjøpt på hagesentrene, og fordi stauder krever lite når de først har kommet i jorden.
Sommerblomster og grønnsaker er også en viktig del av hagen vår. Og en rekke av disse må også i jorden tidlig, og husk : Det et menneske sår, skal det også høste
Årets planter
I år har jeg blant annet sådd disse:
- Stilkselleri – to typer – det er 150-200 frø i posen og alle har spiret
- Artisjokk – to typer – i den ene posen var det ingen som spiret, i den andre kom to opp
- Tagetes – flere typer, i tillegg har jeg sådd frø som jeg høstet selv i fjor
- Nemesia – flere typer av denne ettårige planten fra det sørlige afrika.
- Potentilla thurberi – i motsetning til den vanlige potentilla busken, er dette en staude
- Chili – disse må såes tidlig da de har lang vekstsesong. Og det enkleste er å plukke frø fra chili du skal spise
- Tomater – hvis du sår tomater for tidlig og ikke har drivhus blir de tynne og skrantene. Mine er sådd i midten av mars
- Dahlia – i år har jeg sådd en rekke type Dahlia, både høye og lave og denne spennende sorten – Black Beauty
Det et menneske sår, skal det også høste