Humleboken

Mens vi venter på sommeren og humlene

1 mai, og vinteren har ennå ikke sluppet taket. I og for seg ikke unormalt her oppe, så nærme nordpolen. Selv om klimaet endrer seg og vi blir vant til tidlig vår – meteorologisk institutt sier at de siste 15 årene har siste frostnatt (gjennomsnittlig) i Oslo vært 23 april, er det ikke risikofritt å sette ut planter nå. Og varselet i dag sier at det kan komme frost helt opp mot 17 mai.

 

Ingen tidlig vår i Oslo

 

Selv om det av og til kommer en og annen humle susende forbi, kan det jo være bra at frukttrærne fortsatt holder igjen på blomstringen, for med det været som var sist uke sliter dronningene med å finne både mat og bolig.

Nysgjerrighet er ledesnoren for min hage. Det å stadig prøve noe nytt er det som driver meg i hagen. Hittil har jeg holdt meg til planter, og en og annen meitemark i komposten. Så derfor er det veldig spennende at en av mine døtre i år har gått til anskaffelse av ikke mindre enn seks bikuber. Bikubene skal plasseres ut et sted i nærheten av Nordmarka, med mye bringebær og lyng. Men først må de settes istand. Det er mye å lære, men heldigvis følger de et kurs i birøkt. Kurset fortsetter til langt ut på høsten, slik at de lærer mens de selv driver birøkt.

Bikuber
Nymalte bikuber
Voks
Voks for bikuber

Tambiene konkurrerer med de ville biene og humlene om den samme nektaren. En som vet mye om dette forholdet er vitenskapsmannen Dave Goulson. Han forsker på humler og i 2014 kom boken A Sting in the Tale. Her forteller han innlevende om humler og deres levemåte. Boken er vel verdt å lese, men det er nok mer interessant å høre forfatteren selv snakke.

Onsdag 3 mai kan du høre Dave Goulson på Litteraturhuset i Oslo, se her.

Humleboken
Dave Goulson

 

 

One Reply to “Mens vi venter på sommeren og humlene”

  1. Så spennende med bikuber! Viktig bidrag er det også. Ja, i år har det vært en kald vår her i Oslo. Endelig er milde mai her.

Legg igjen en kommentar