Hagens arbeidere

Selv om vi forsøker å jobbe så mye vi kan i hagen, er det noen arbeidere som kanskje er viktigere enn andre.

Alle planter er avhengig av at jorden til enhver tid er i tipp topp stand. Og selv om vi spar, vender og tilsetter kompost og annen gjødsel, kommer vi ikke unna de som bidrar mest til at jorden er porøs og luftig – meitemarkene.

Meitemark
Kompostmeitemark

Meitemark er en leddorm og den har ikke øyne i vanlig forstand, men celler  som er lysømfintlige. Meitemarker puster med huden og er avhengig av ikke tørke inn. De graver tunneler i jorden, som bidrar til at planterøtter får luft og som også drenerer bakken.  De lever av organisk materiale som de drar ned i tunnelene. På denne måten tilfører de jorden ekstra næringstoffer.

Kompostmeitemark

I Norge finnes det 19 arter meitemark, og denne arten fant jeg nederst i en av kompostbingene mine. Og navnet er selvfølgelig Kompostmeitemark eller Eisenia foetida på latin.

Da jeg hadde tømt nesten hele kompostbingen kom jeg over flere kolonier med hundrevis av meitemarker som lå i sonen mellom bakken og komposten.

Meitemark
Kompostmeitemark

Komposten er fordelt utover flere bed, og sammen med den kom det hundrevis av meitemark som forhåpentligvis fortsetter å grave små tunneler i jorden.

 

Legg igjen en kommentar