Hornviol

Ut av dvalen

En ny vår

Når sommeren nå nærmer seg er det på tide å fortelle litt mer om hagen vår. Sommeren og høsten i fjor dreide seg om å komme seg videre og i november var de nye delene i hoften min på plass. Denne sommeren skal jeg ta igjen det forsømte fra i fjor.

Fortsatt er vinden kald og tælen har ikke helt sluppet taket på jorden. Et spadestikk i bedet stopper brått på 20 cm. Så noen dager til med sol og uten nattefrost hjelper på. Motet holdes oppe med nye planter i drivhus og kjeller.

Kunnskapen øker år for år og suksessraten blir stadig høyere. Det enkleste nå er vår og sommerblomster – fioler og stemor. I fjor fikk jeg fram noen fantastiske røde hornvioler og i år har jeg dyrket fram flere typer.

Denne heter Viola cornuta, ‘Aero Mix’ og er en blanding av ensfargede og flerfargede. Fioler og stemor selges som dusinvare på Rema 1000, men min er det mer variasjon på og de står lenger, faktisk helt til frosten kommer om høsten.

Sitrontreet mitt stod i skyggen av drivhuset i fjor sommer. Det fikk rikelig med vann og næring. I vinter har det stått inne i et kjølig rom med kun dagslys – ingen sol. Tidlig i vår begynte det å danne knopper og når jeg flyttet det ned i stuen kunne jeg telle over 200 knopper. Denne uken blomstrer de fleste og det lukter fantastisk over hele huset. Så får vi se om noen av blomstene danner frukt.

Sitroner
Sitrontreet med blomstet

I kjelleren er jeg i full gang med tomater, chili, paprika og agurk. I fjor forsøkte jeg meg på melon. Frøet tok jeg fra en melon kjøpt på butikken. Frukten kommer antagelig fra sydligere strøk men jeg fikk da opp en plante og et par-tre blomster. I år har jeg kjøpt en svensk sort – Jenny Lind. Så får vi se om den er mer villig.

I drivhuset

Tomathøsten i fjor var akseptabel til å være første forsøk. Jeg pakket inn så mye jeg kunne i drivhuset og det var i overkant mange planter. I år blir det færre og forhåpentligvis mer frukt. Dette bildet er fra vi tømte drivhuset for siste gang.

Tomater fra drivhuset
Tomathøsten 2019

I år forsøker jeg igjen to sorter som var spesielle – Green Zebra og Blue Bayou. Den grønne var perfekt for koking og fikk en fantastisk smak. Den blå hadde en anelse av kakao i smaken.

Drivhus tomater
Green Zebra og Blue Bayou

Fjorårets planter

Forrige sommer var det spesielt to planter som jeg var fornøyd med. Den ene har jeg forsøkt å få til flere år uten å lykkes. Den heter Heteropappus meyendorfii ‘Blue Knoll. Den er en asterstype og krever en lang sesong før den blomstrer på høsten. Når de andre plantene er på hell skal denne blomstre til frosten tar den og gjerne lenger. I fjor fikk jeg fram 10-15 planter. Noen hadde overlevd godt under snøen i løpet av vinteren og blomstret fra slutten av september.

Heteropappus meyendorfii
Blue Knoll – Asters

Den andre planten var en Nemesia type -Nemesia cheiranthus, ‘Masquerade’. Nemesia er en sør-afrikansk plantetype i familen Scrophularia – på norsk heter denne familien Brunrotfamilien.

Nemesia
Nemesia cheiranthus, ‘Masquerade’

I år har jeg sådd flere typer Helenium og Geum. Så får vi se utover sommeren om det blir noe nyte utover sommeren.

Legg igjen en kommentar