Forsommeren med farger

Med varmen blomstrer alle staudene jeg har plantet ut tidligere. I fjor sådde jeg flere potentilla og geum. Potentilla kjenner jo alle fra de triste hekkplantene med små gule blomster. Men det finnes også potentilla som er stauder. De første jeg sådde for flere år siden og de har blomstret flere ganger, de er dyprøde. En av de nye jeg satte ut i fjor sommer blomstret nylig og den var helt hvit. Jeg trodde det var en potentilla – husker sjelden hva jeg setter ut. En formiddag fikk jeg en tekstmelding fra datteren som bor ved Randsfjorden. Hun lurte på om jeg hadde gitt henne en hvitmure og sendte med et bilde. Den lignet på den jeg har i hagen og ved nærmere ettersyn var det jammen en hvitmure. Noen dager senere fant jeg en til lenger bak i hagen. Og blant de staudene jeg spadde opp fra overvintring i en pallekarm var det 10 hvitmure til. Hvitmure er en rødlistet art Norge og den er svært sjelden.

Hvitmure er en veldig sjelden plante i Norge

Jeg sådde tre typer geum i fjor. På norsk kalles de humleblom og det er to arter som vokser vilt i Norge – enghumleblom er den vanligste. Jeg har fått fram tre forskjellige typer. Den ene har allerede blomstret – Geum coccineum, ‘Queen of Orange’. De to siste blomstrer nå -Geum chiloense, ‘Mrs. Bradshaw’og Geum chiloense, ‘Lady Stratheden’.

Geum chiloense, ‘Lady Stratheden’
Geum chiloense, ‘Mrs. Bradshaw’

Ved juletider så vinteren ut til å bli kort og våren kunne ikke komme fort nok. Da gikk jeg i gang med å så frø fra Canna lilje. Det gikk over all forventning. I løpet av januar hadde jeg nærmere 20 planter under lys i kjelleren. Våren lot vente på seg og plantene vokste seg høye. Neste år begynner jeg ikke før i februar. Etter hver har vi satt de ut i hagen og i dag blomstret den første. Canna liljer må tas opp og oppbevares inne.

Ikke alt kan såes fra frø. Mange geranium arter selges kun som stiklinger. Denne arten har jeg sett i mange engelske hageblader. Og da jeg fant den hos Hagemo planter var det bare å sette seg i bilen og hente et eksemplar. Dette er en av de flotteste geraniummer jeg har hatt.

Lord Bute

Legg igjen en kommentar