Så rydder vi bort hagen

Dahliaene har stått lenge, og har vært fulle av blomster. Plantene har kommet med blomster i nesten alle farger, gule, gyldne, røde, stripete , hvite, og nesten svarte.  Vi har dessverre vært bortreist mens blomstringen var på det mest praktfulle. Forrige onsdag kom vi hjem igjen, og fikk så vidt se vår fine hage før det ble mørkt. Og dagen etter –  torsdag morgen – var omtrent alle dahliaene blitt svarte. Høsten hadde kommet og med den første nattefrost. Så da er det bare å rydde bort denne delen av hagen for i år. Det er like vemodig hvert år, å se alle de svarte bladene visne hen. Men neste år er jo dahliane tilbake igjen, men først rydder vi de bort.

tuber
Dahlia knoller ryddes bort

Dahlia-knollene sorterer jeg først etter høyde på planten.
De fineste plantene av type kaktus merker jeg spesielt.
Det samme gjør jeg med Karma-Choc-eksemplarene.
Så legger jeg de på aviser i kasser.
Kassene står først i garasjen (det er ikke plass til bilen der)
til det blir skikkelig frost. Da tørker de uten at det er for varmt. Når kulda kommer for alvor setter jeg kassene mørkt og kjølig i kjelleren. Så får de hvile frem til våren og en ny blomstring.

Salvie

I år sådde jeg en god del salvie, blant dem en som heter Salvia Patens.

Blå Salvie
Salvia Patens

Denne salvien har en fantastisk klar blå farge på blomstene.
Den er ca 40-50 cm høy, og gjør seg godt i bedet.

Og så produserer den knoller som du kan overvintre til neste år.

Man må altså grave knollene opp og oppbevare dem på
samme måte som dahlia knoller. Det tar litt tid,
men er en fin investering i neste års hage.

Blå salvie med knoller
Salvia Patens

 

Lotus

Tidligere har jeg skrevet om lotus-plantene jeg forsøker å dyrker fram. I USA er det mulig å få kjøpt knoller som du kan plante ut om våren. Jeg startet med små frø, på størrelse med en bønne. Fra dette frøet har det kommet en plante, og planten har brukt sommeren til å lage knoller. Plantene har stått fint fram til nå, men i dag bestemte jeg meg for å ta dem inn. Lotus-planter liker nok heller ikke norsk vinter.

Helt fram til i dag har det stadig kommet nye friske blader. De tidligste bladene har visnet hen. Men de får ligge i vannet til de faller av. Lotus planten har hule bladstilker. Hvis du river av et blad og stilken ligger i vann, vil det renne vann tilbake til roten, og planten vil råtne opp.

Slik rydder jeg bort lotus knoller

Nå skal knollene ligge fuktig i kjelleren til neste vår, så får vi se om jeg greier å få fram noen blomster neste år.

 

Legg igjen en kommentar